Kambo IL satser på eSport

Kambo IL går nye veier og ønsker å få på plass en e-sport-gruppe. Prosjektleder Espen Andersen er ikke redd for at et eventuelt tilbud vil føre til mer stillesitting.

E-sport er kanskje ukjent for mange, men det har etter hvert blitt veldig stort på verdensbasis. Det er elektronisk konkurransespilling hvor utøverne konkurrer mot hverandre i forskjellige spill enten på datamaskin eller andre spillkonsoller. I flere land finnes det profesjonelle ligaer, og de beste spillerne i verden tjener millioner på spillingen. Nå ønsker altså Kambo IL å ta del i fenomenet.

– Motivasjonen min er å kunne skape en arena for de som er litt utenfor. Å kunne skape en mestringsarena for dem også. Men det er jo selvfølgelig for alle som er interessert, forteller Espen Andersen, som er prosjektleder.

Noen vil kanskje stusse over at et idrettslag ønsker å etablere en e-sportgruppe, all den tid e-sport ofte forbindes med stillesitting foran en skjerm. Likevel er ikke Andersen redd for at dette vil kunne føre til mer stillesitting.

– Stillesittingen vil være der uansett. Her kan vi skape en fellesskapsarena. Det kan skape et engasjement for de som blir på gutterommet. De kan bli med og få den respekten utøvere i andre idretter får. Her kan folk møtes og utøve hobbyen sin, sier Andersen, som avviser at klubben har behov for nye medlemmer og at det er derfor de vil starte det.

Positive ballsparkere

Fetterne Laurent Gashi (14) og Elton Muslyu (9) koste seg begge med ballen på Nøkkeland mandag kveld.

– Jeg synes helt klart at det er greit at klubben satser på e-sport. Det har jo blitt et ganske stort miljø og internasjonalt så er dette veldig populært. Men for min egen del så blir det nok mest fotball, sier Laurent.

– Tenker du at e-sport er en idrett?

– Jeg vil vel si at det er en idrett, men jeg spiller ikke så mye selv. Det blir kanskje litt Fifa i helgene, men ikke mer enn det, svarer 14-åringen.

Fetter Elton innrømmer også at han spiller litt, men som Laurent er det selve leken med lærkula som er artigst.

– Ja, jeg liker best fotball, og kommer til å fortsette med det. Men det er bra for miljøet i klubben at man starter opp med dette. Jeg gir tommel opp, sier ni år gamle Elton før han lar konsentrasjonen ta grep om treningen igjen.

Avhengig av eksterne midler

Det er imidlertid et lite stykke fram til en endelig e-sportgruppe i klubben. Både midler til utstyr og et rom hvor aktiviteten kan foregå må på plass. Andersen har derfor fått med seg lederen av skole-, oppvekst- og kulturutvalget i Moss kommune, Øivind Tandberg-Hanssen (SV), med på laget.

 

– Det politiske flertallet er villig til å delta. Prosjektet har politisk ryggdekning, sier Tandberg-Hanssen.

Dersom Andersen får drømmen sin oppfylt, vil Kambo Il få 30 spillmaskiner. Han anslår at det vil få en prislapp på rundt 600 000 kroner. Dette er ikke midler klubben har selv.

– Vi kan ikke dekke alt det, så vi kommer til å søke om midler. Vi vet hvor vi skal søke fra, og tror det finnes midler til dette der ute.

Når det gjelder hvor e-sportgruppa skal ha tilholdssted, har Andersen et sterkt ønske om å få på plass et rom på Nøkkeland skole. Både Andersen og Tandberg-Hanssen mener skolen også vil dra nytte av det.

– Det kan være godt utbytte for skolen på sikt hvis de også kan bruke. Skolen er i utgangspunktet bygget for en parallell til. Så det skal være plass her, sier Tandberg-Hanssen.

– Det er viktig for oss at vi kan være der en god stund. Dette er fordi det må trekkes kabler som koster mye, forteller Andersen.

NIF positive

Enn så lenge er ikke e-sport en del av Norges idrettsforbund. Det er likevel ikke noe problem at et idrettslag starter opp en gruppe som bedriver e-sport.

– Det er overhodet ikke noe problem hvis for eksempel Kambo Il ønsker å ha en e-sportgruppe. Det er bare fint. De er hjertelig velkommen hvis idrettslag ønsker å ha e-sportgruppe noen dager i uka, sier idrettspolitisk rådgiver i Norges idrettsforbund, Per Tøien.

Det foreligger ingen søknad om å bli en del av Norges idrettsforbund fra e-sportmiljøets side, og hvorvidt det er en idrett eller ikke, har derfor ikke blitt diskutert i Norges idrettsforbund.

– Har et samfunnsoppdrag

Espen Andersen forteller at ønsket om å få i gang en e-sportgruppe også bugner ut fra et ønske om å følge med i tiden.

– Det er litt for å være der ungdommen kommer til å være, sier han.

Samtidig mener han Kambo IL har et ansvar for nordre bydel.

– Som idrettsklubb har vi et samfunnsoppdrag. Vi har et ansvar for nordre bydel. Fra før har vi et godt fotballtilbud, nå ønsker vi å utvide tilbudet vårt. E-sport finnes ikke i Moss fra før av. Sarpsborg har allerede en etablert klubb i Telenor-ligaen (øverste ligaen i Norge, journ.anm.). Vi ønsker å bygge fra bunn av, sier Andersen.

Tandberg-Hanssen er meget positiv til prosjektet.

– Jeg synes dette er veldig bra. Flere tilbud til barn og ungdom er positivt. Det er viktig å støtte opp om arbeidet frivillige legger ned, sier Tandberg-Hanssen.

Andersen håper de kan få til en første samling rundt forsommeren 2019. Den 19. desember vil de avholde et informasjonsmøte hvor planene så langt vil bli lagt fram.

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift